background
In collectie: Frans Hals Museum, gezamenlijke aankoop van Stedelijk Museum Amsterdam en Frans Hals Museum Haarlem
Nu te zien Artikel

Blog

08-03-23

The Krazyhouse van Rineke Dijkstra

The Krazyhouse van Rineke Dijkstra is onderdeel van de tentoonstelling The Rhythm of The Night, die tot en met 10 april in het Frans Hals Museum in Haarlem te beleven is. The Krazyhouse is een topstuk uit de collectie van het Frans Hals Museum, dat maar zelden getoond wordt. 

Auteur: Manique Hendricks

De installatie bestaat uit vier grote schermen waardoor je als bezoeker omringd wordt door de videoprojectie en je als het ware deel wordt van het werk.

Voor The Krazyhouse vroeg Rineke Dijkstra aan vijf jongeren om op hun favoriete muziek te komen dansen, in hun favoriete discotheek: The Krazy House in Liverpool.
Dijkstra bouwde buiten openingsuren een studio op de dansvloer van de discotheek, en filmde daar Megan, Simon, Nicky, Philip en Dee tegen een witte achtergrond. Sommigen dansen uitzinnig, anderen zijn meer in zichzelf gekeerd en kijken verlegen langs de camera. Het eindresultaat is een ontwapenende, maar herkenbare documentatie van de sociale en culturele codes die de identiteit van jongeren vormen

Rineke Dijjkstra - The Krazyhouse Liverpool UK (2009)
In collectie: Frans Hals Museum, gezamenlijke aankoop van Stedelijk Museum Amsterdam en Frans Hals Museum Haarlem

Volgens curator Manique Hendricks is “Het eindresultaat ontwapenend en herkenbaar. Rineke Dijkstra laat zo de sociale en culturele codes zien die jongeren gebruiken om hun identiteit te vormen.“

In de vier kanaals video-installatie worden de dansende jongeren na elkaar getoond. Dijkstra filmde zowel totaalshots als close-ups van specifieke dans moves, die de individuele expressie van de jongeren kenmerken. Dit aspect wordt versterkt door de schaal van de projectie, die ongeveer levensgroot is. Bezoekers van de tentoonstelling The Rhythm of the Night kunnen zich helemaal inleven in de danservaring van de jongeren.

Door een ervaring die gewoonlijk collectief wordt beleefd te individualiseren, roept het werk vragen op over over authenticiteit, en over de grens tussen het persoonlijke en het algemene. Universele waarden worden blootgelegd door de unieke, karakteristieke aspecten van individuen uit te lichten. Daarmee wordt tegelijkertijd duidelijk hoezeer de mens een product is van de culturele context.

Wanneer je The Krazyhouse met het het eerdere videowerk The Buzzclub uit 1996-97, waarin eveneens de uitgaansjeugd in Liverpool centraal stond, vergelijkt wordt duidelijk hoe de tijdsgeest en maatschappij zijn veranderd. Dit is te zien aan zowel de kleding van de jongeren, als de muziekkeuze en de manier waarop ze voor de camera staan. De adolescenten lijken in 2009 meer gewend aan de aanwezigheid van de camera, en meer bewust van de indruk die ze achterlaten. In een tijd waarin de alomtegenwoordigheid van camera’s en de razendsnelle distributie van beelden via internet vanzelfsprekend is geworden, lijkt dat een logische ontwikkeling.

Rineke Dijkstra - The Buzzclub Liverpool UK (1996)
In Collectie: Stedelijk Museum Amsterdam

Curatoren: Manique Hendricks & Sofia Meza Pastor

Naast The Krazyhouse zijn in de tentoonstelling The Rhythm of the Night o.a. werken van Wu Tsang, Matt Stokes, kunstenaarscollectief Kimberly Clark en de niet eerder in Nederland vertoonde video Trance van Tianzhuo Chen te ontdekken. De tentoonstelling is tot en met 10 april 2023 te zien in het Frans Hals Museum, locatie HAL (Grote Markt), in Haarlem.